Udka kurczaka pieczone w ciekawej formie zarówno wizualnej, jak i smakowej. Mięso otulone zapieczoną skorupką z żółtego sera, buraczka i aromatycznych przypraw. Przepis na urozmaicenia codziennego menu.
Składniki:
6 udek z kurczaka (łącznie 1,1 kg)
2 jajka
2 łyżeczki bułki tartej
5 łyżek tartego na grubych oczkach tarki jarzynowej żółtego sera (100 g)
5 łyżek tartego na grubych oczkach tarki jarzynowej czerwonego gotowanego buraka (100 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku całego
½ łyżeczki czarnuszki całej
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mięsie zrobić 3 ukośne niezbyt głębokie nacięcia od strony skóry. Udka oprószyć solą i pieprzem i natrzeć na całej powierzchni.
Do miski przełożyć ser i buraka, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać kminek, czarnuszkę, owoce kolendry, nasiona kozieradki i szczyptę soli do smaku – wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą i całość ponownie wymieszać.
2.Mięso skórą do góry przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć warstwę przygotowanej masy, upychając nieco także w nacięcia.
Komentarze