Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Udka kurczaka pieczone w ciekawej formie zarówno wizualnej, jak i smakowej. Mięso otulone zapieczoną skorupką z żółtego sera, buraczka i aromatycznych przypraw. Przepis na urozmaicenia codziennego menu.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka (łącznie 1,1 kg)
    2 jajka
    2 łyżeczki bułki tartej
    5 łyżek tartego na grubych oczkach tarki jarzynowej żółtego sera (100 g)
    5 łyżek tartego na grubych oczkach tarki jarzynowej czerwonego gotowanego buraka (100 g)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki czarnuszki całej
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem 1. W mięsie zrobić 3 ukośne niezbyt głębokie nacięcia od strony skóry. Udka oprószyć solą i pieprzem i natrzeć na całej powierzchni.
    Do miski przełożyć ser i buraka, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać kminek, czarnuszkę, owoce kolendry, nasiona kozieradki i szczyptę soli do smaku – wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą i całość ponownie wymieszać.
  • Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem 2. Mięso skórą do góry przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałożyć warstwę przygotowanej masy, upychając nieco także w nacięcia.
  • Udka pieczone z buraczkiem i żółtym serem 3. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować