Udka w cieście

4.5 (177 ocen)

Udka z kurczaka pieczone w kruchym cieście z dodatkiem marchewki, cebuli, kminku oraz mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka bez skóry (łącznie około 1kg)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    chilli
    czosnek granulowany
    tymianek suszony

    Ciasto:
    350 g mąki pszennej + do oprószenia dłoni
    8 łyżeczek mąki kukurydzianej
    125 g miękkiej margaryny lub masła
    3 łyżeczki śmietany 12%
    2 jajka
    200 g obranej i ugotowanej marchewki
    1 biała cebula (100g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kminku całego
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej

    Dodatkowo:
    jajko do posmarowania ciasta
    olej do natłuszczenia papieru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przystawki

Udka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w cieście 1. Udka przeciąć na pół i lekko ponacinać wierzch (mięso będzie lepiej zamarynowane i zyska na soczystości po upieczeniu). Następnie obficie natrzeć przyprawami oraz ziołami. Włożyć na noc do lodówki.
  • Udka w cieście 2. Na ciasto marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Następnie wszystkie składniki dokładnie zagnieść - włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Udka w cieście 3. Schłodzone ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części omączonymi dłońmi uformować placek, umieścić na nim zamarynowane mięso i pokryć w całości ciastem.
  • Udka w cieście 4. Blachę (27 x 40) wyścielić papierem do pieczenia, lekko natłuścić. Na papierze ułożyć przygotowane mięso. Wierzch ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • Udka w cieście 5. Piec 40 - 45 min (200 st. C).
    Udka w cieście smakują na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować