Udka nadziane roszponką

0 (0 ocen)

Soczyste i chrupiące mięsko z piekarnika, faszerowane w nietypowy sposób - roszponką. Przepis w zasadzie banalny, ale efekt smakowy naprawdę zachwyca. Propozycja na udany obiad. Polecam!

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (po 400 g każda)
    75 g roszponki
    50 g masła
    2 łyżki bułki tartej
    oliwa
    papryka słodka mielona
    sól
    cukier
    kolorowy pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka nadziane roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka nadziane roszponką 1. Mięso umyć, wysuszyć. Skropić niewielką ilością oliwy, oprószyć papryką, pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie natrzeć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
    Następnie zamarynowane udka od strony wierzchniej, całkowicie pokrytej skórą naciąć 3 nieprzecinające się wzajemnie kieszenie wzdłuż kości. W nacięcia włożyć porcje roszponki. Nadziane mięso ułożyć w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Udka nadziane roszponką 2. Każdy kawałek mięsa obłożyć pokrojonym na plastry zimnym masłem, wkładając również kawałki w kieszenie. Wierzch natomiast posypać bułką tartą, a także szczyptą soli i pieprzu.
  • Udka nadziane roszponką 3. Piec ok. 40 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować