Ciasto ucierane z jabłkami

4.24 (220 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto, banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 szklanki cukru
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    6 łyżek smietany 18%
    6 małych jabłek
    Opcjonalnie cukier puder
Wystaw ocenę:

4.24 (220 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. 1. Jablka obrać , usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawalki.
    2. Margarynę roztopić i zostawić do ostudzenia.
    3. Bialka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
    Dodać żółtka i nadal miksować.
    Nastapnie dodać proszek do pieczenia i mąkę.
    Do masy wlać ostudzoną margaryne i śmietanę.
    4. Blaszkę o wymiarach 25×40 posmarować margaryną i wylać na nią ciasto.
    Na górę położyć pokrojone jabłka i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
    Na koniec posypac cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Jabłka można zastąpić trustawkami, rabarbarem i innymi owocami. Zapraszam na mojego nowego bloga: http://ciasteczkowoblog.blogspot.com/?m=1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować