Ciasto jabłkowo-gruszkowe pod pianką

5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pełne aromatu ciasto, na pewno przyda się do popołudniowej kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    5 żółtek
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 kg. jabłek
    0,5 kg. gruszek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    skórka otarta z pół cytryny
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżka bułki tartej
    Pianka:
    5 białek
    pół szklanki cukru
    1 kisiel cytrynowy
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    2 kanki czekolady startej na tarce o dużych oczkach
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Ciasto jabłkowo-gruszkowe pod pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jabłka i gruszki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję aż część soku odparuje. Dodaje wtedy cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mieszam. Po zagotowaniu dodaje bułkę tartą i kisiel rozmieszany 1/4 szklance wody, mieszam. Chwilę gotuje, studzę.
  • jk 2. Składniki ciasta zarabiam palcami na kruszonkę. Pół wysypuje na blachę, dociskam palcami, na ciasto wykładam masę, na masę resztę ciasta. Ciasto piekę 50 minut w temp. 180 stopni. Białka ubijam, dodaje cukier, a następnie kisiel, mieszam, wykładam na ciasto i ponownie piekę 15 minut, aż beza się przyrumieni.
  • jk 3. Ciasto podaję posypane tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować