Ucierane ciasto z budyniem i jabłkiem

4.88 (200 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie do zrobienia ciasto, z budyniem i jabłkiem. Lekkie i smaczne, właśnie upiekłam do niedzielnej kawy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    12 dag. margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jabłka
    2 budynie śmietankowe
    4 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.88 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto z budyniem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. 3,5 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, w 0,5 szklanki mleka mieszam budynie i cukier, wlewam na mleko i gotuje budyń. Odstawiam. Jabłka obieram, wykrawam środki, dziele na ósemki. Margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodaje po 1 jajku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pół ciasta wylewam na blachę, na cieście układam w rzędach jabłka, jabłka polewam budyniem, na budyń wykładam resztę ciasta.
  • jk 2. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować