Warstwowy truskawkowy sernik na zimno

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy, polecam pyszny serniczek na zimno. Nie musimy mieć świeżych truskawek. Ja swój zrobiłam z mrożonych i tak wyszedł pachnący i meega truskawkowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 paczki biszkoptów
    3 galaretki truskawkowe
    1 kg dobrego sera z wiaderka
    750 g mrożonych truskawek
    kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Ciasto

Warstwowy truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować blenderem.
    Dwie galaretki rozpuścić z 300 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i galaretkami.
    W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać.
    Na biszkopty wylać połowę sera, wstawić do lodówki aby stężał. Na ser wylać zmiksowane truskawki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę sera i poczekać aż do końca stężeje.
    Truskawki pokroić w plasterki wyłożyć na wierzch ciasta. Zalać ostatnią tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na 2/3 h. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować