Delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy, polecam pyszny serniczek na zimno. Nie musimy mieć świeżych truskawek. Ja swój zrobiłam z mrożonych i tak wyszedł pachnący i meega truskawkowy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1/2 paczki biszkoptów
3 galaretki truskawkowe
1 kg dobrego sera z wiaderka
750 g mrożonych truskawek
kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Warstwowy truskawkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować blenderem.
Dwie galaretki rozpuścić z 300 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i galaretkami.
W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać.
Na biszkopty wylać połowę sera, wstawić do lodówki aby stężał. Na ser wylać zmiksowane truskawki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę sera i poczekać aż do końca stężeje.
Truskawki pokroić w plasterki wyłożyć na wierzch ciasta. Zalać ostatnią tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki najlepiej na 2/3 h. Smacznego!
Komentarze