Truskawkowe torciki

0 (0 ocen)

Delikatnie kwaśna masa bardzo pasuje do tego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    5 dag masła
    10 dag cukru
    15 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag gorzkiej czekolady
    5 dag mielonych orzechów
    Krem:
    1/2 kg truskawek
    20 dag tłustego sera
    6 łyżeczek żelatyny
    5 dag cukru
    300 ml śmietany 30%
    Dodatkowo:
    1 szklanka śmietany 30%
    1 śmietan-fiks
    2 łyżki cukru pudru
    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie dodać żółtka i ucierać dalej, dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy oraz drobno posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek.
    Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę (36 cm na 26 cm).
    Piec w 200 st przez 20 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na wzdłuż na dwa placki.
  • 2. Krem:
    Truskawki zmiksować z cukrem, następnie dodać ser i miksować tak długo, aż całość będzie przypominało koktajl, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i dodać do truskawek, wymieszać dokładnie. Śmietanę ubić i ostrożnie połączyć z masą truskawkową, odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało.
  • 3. Jeden płat ciasta ponownie ułożyć w formie w której piekliśmy ciasto i wylać na nim gęstniejącą masę serową i przykryć drugim plackiem, odstawić do zastygnięcia.
    Po zastygnięciu ciasta pokroić je na porcje.
    1 szklankę śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan- fiksem, następnie ozdobić nią każdą porcję ciasta i udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować