Truskawkowe torciki w tartaletkach

  • wyświetlono: 180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe tartaletki. Wymagają wiele czasu, ale efekt końcowy jest rewelacyjny.Polecam!

amaranthrose
  • 240min

Składniki

Kruche ciasto (na 12-14 tartaletek o średnicy 8cm)

600g mąki pszennej
400g masła
200g cukru pudru
2 żółtka

Biszkopt:

4 jajka
160g mąki
130g cukru
4 łyżki wody

Krem:

500ml śmietanki 30%
500ml jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny
100-200g truskawek
cukier puder (3-4 łyżki)
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Mus z mango:

1 nieduże, dojrzałe mango
6 łyżeczek cukru (lub mniej)
1/4 szklanki wody

Ganache z białej czekolady:

100g białej czekolady
50ml śmietanki 30%

Polewa truskawkowa:

200g truskawek
100g białej czekolady

Do nasączenia biszkoptu:

3/4 szklanki wody
sok z pół limonki
4 łyżeczki cukru






Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowe torciki w tartaletkach

  • 1. Kruche spody: Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać na kształt foremek. Wyklejać ciastem natłuszczone i obsypane kaszką manną foremki do tataletek. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć ryżem lub fasolą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić w wodą na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, cukier i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24x35cm Piec w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut.
  • 3. Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i lekko przestudzić. Truskawki drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i lekko zmiksować. Dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie do kremu wmiksować żelatynę. Blaszkę o wymiarach ok. 24x35cm wyłożyć folią spożywczą. 1/3 masy odłożyć i wymieszać z truskawkami, wylać na przygotowaną blaszkę. Następnie wylać pozostały krem i delikatnie wyrównać. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  • 4. Mus z mango: Mango pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować na małym ogniu aż mango zmięknie. Następnie zmiksować na gładki mus, wystudzić.
  • 5. Ganache: Śmietankę podgrzać w małym garnuszku. Dodać połamaną w kostkę białą czekoladę, dobrze wymieszać.
  • 6. Polewa truskawkowa: Truskawki zmiksować w garnuszku na gładki mus. Podgrzać na małym ogniu. Dodać białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 7. Nasączenie: Wszystkie składniki podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia cukru.
  • 8. Złożenie tartaletek: Szklanką wielkości foremek do tartaletek wyciąć krążki z biszkoptu. Schłodzony krem wyjąć z blachy, ściągnąć folię. Nożem wycinać krążki wielkości biszkoptów.

    Kruche spody za pomocą silikonowego pędzelka pokryć cienką warstwą ganache z białej czekolady. Schłodzić przez chwilę. Następnie wyłożyć po 1-2 łyżeczki musu z mango. Biszkopty namaczać z dwóch stron i układać na tartaletkach. Następnie pokryć biszkopt warstwą ganache. Na końcu wyłożyć krążki kremu. Całość pokryć cienką warstwą polewy truskawkowej. Udekorować owocami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieTruskawkibiszkoptmangokruche ciastosmietankatartaletki

Komentarze

Podobne przepisy

Smerfne tartaletki

Dodane przez: Jaga85

Smerfne tartaletki

„Hej dzieci jeśli chcecie zobaczy...

Tartaletki żurawinowe

Dodane przez: czarrna

Tartaletki żurawinowe

Zapraszam na kruche tartaletki...

Czereśniowe tartaletki

Dodane przez: Jaga85

Czereśniowe tartaletki

W podobny sposób można przygotować...

Owocowe tartaletki z sercem

Dodane przez: Jaga85

Owocowe tartaletki

Uwielbiam kruche ciasto i owoce....

Tartaletki ogrodowe

Dodane przez: mysza75

Tartaletki ogrodowe

Letnie tarteletki ogrodowe bo z...

Aroniowe tartaletki

Dodane przez: Jaga85

Aroniowe tartaletki

Tak przygotowana aronia smakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE