1.Drożdżemie mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aż zaczną pracować. Dodajemy mąkę, jajka, cukier i miksujemy 5 minut mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
Posypujemy mąką i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm, formując kwadrat. Kroimy na 9 części. Na każdej ukłądamy truskawkę i sklejamy dokładnie.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja to robię w piekarniku nagrzanym do 40 st. C przez ok. 30 minut.
Następnie ustawiam piekanik na 180 st C i piekę 15 minut.
Wystudzone truskawianki pokrywam lukrem.
Nie ma powodu słodzić truskawek, gdyż ciasto jest wystarczająco słodkie.
Komentarze