Truskawianki

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Skoro mogą być jagodzianki, to truskawianki chyba też :-) Pyszne maślane, ciasto truskawki i słodki lukier... Pychotka.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - drożdże suszone: 1 opakowanie
    - jaja: 3 sztuki
    - masło (bardzo miękkie): 170 gramów
    - truskawki (duże i ładne): 9 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdżemie mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aż zaczną pracować. Dodajemy mąkę, jajka, cukier i miksujemy 5 minut mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
    Posypujemy mąką i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm, formując kwadrat. Kroimy na 9 części. Na każdej ukłądamy truskawkę i sklejamy dokładnie.
    Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja to robię w piekarniku nagrzanym do 40 st. C przez ok. 30 minut.
    Następnie ustawiam piekanik na 180 st C i piekę 15 minut.

    Wystudzone truskawianki pokrywam lukrem.

    Nie ma powodu słodzić truskawek, gdyż ciasto jest wystarczająco słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować