Zaraz po jagodziankach to najlepsze bułeczki na świecie. Truskawki skąpane są w puszystym i miękkim cieście. Do bułeczek pasuję szklanka mleka, zabieramy je do szkoły, pracy, lub podajemy na podwieczorek.
Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuść i wystudź. Mąkę wymieszaj z solą. Mleko podgrzej, wkrusz do niego drożdże. Dodaj 4 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i nie było grudek. Masa powinna wyjść gęsta jak śmietana (ewentualnie dosyp więcej mąki). Przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do podrośnięcia. W tym czasie żółtka utrzyj na puch z resztą cukru.
2. Do żółtek dodaj podrośnięty rozczyn, wymieszaj.
3.Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj.
4.Pod koniec dodaj przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski i przykryj. Następnie dostaw je w ciepłe miejsce do podrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
5.W tym czasie truskawki pokrój w kostkę.
Podrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 2 minuty. Podziel je na 16 części. Każdą z części spłaszcz na placek. Ułóż porcję truskawek i odrobinę cukru. Zlep końce i uformuj podłużną bułeczkę.
6.Bułeczki odstaw na 10 minut do podrośnięcia. Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj nim bułki. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).
Wystudzone bułki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem
Życzę smacznego!
Komentarze