Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami

1 (4 ocen)

Zaraz po jagodziankach to najlepsze bułeczki na świecie. Truskawki skąpane są w puszystym i miękkim cieście. Do bułeczek pasuję szklanka mleka, zabieramy je do szkoły, pracy, lub podajemy na podwieczorek.

Składniki:

  • • 500g mąki,
    • 50g drożdży,
    • Szczypta soli,
    • 4 żółtka,
    • 150g cukru,
    • 150g masła,
    • 200ml mleka,
    • 300g truskawek,
    • 50g cukru,
    • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

1 (4 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 1. Masło rozpuść i wystudź. Mąkę wymieszaj z solą. Mleko podgrzej, wkrusz do niego drożdże. Dodaj 4 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i nie było grudek. Masa powinna wyjść gęsta jak śmietana (ewentualnie dosyp więcej mąki). Przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do podrośnięcia. W tym czasie żółtka utrzyj na puch z resztą cukru.
  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 2. Do żółtek dodaj podrośnięty rozczyn, wymieszaj.
  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 3. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj.
  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 4. Pod koniec dodaj przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski i przykryj. Następnie dostaw je w ciepłe miejsce do podrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 5. W tym czasie truskawki pokrój w kostkę.
    Podrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 2 minuty. Podziel je na 16 części. Każdą z części spłaszcz na placek. Ułóż porcję truskawek i odrobinę cukru. Zlep końce i uformuj podłużną bułeczkę.
  • Truskawianki - pulchne drożdżowe bułeczki z truskawkami 6. Bułeczki odstaw na 10 minut do podrośnięcia. Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj nim bułki. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).
    Wystudzone bułki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować