Drożdżówki migdałowe z truskawkami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę z mączką migdałową i drożdżami.
Masło rozpuścić .
2.Żółtka ubić z cukrem ,dodać mąki oraz wlewać ciepłe mleko ,wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem.Na koniec wlać rozpuszczone masło i wtłoczyć masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.
3.Truskawki umyć i pokroić na kawałki.
4.Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, obrywać kawałki ciasta ,formować w kulki ,lekko spłaszczać , na środku bułki kieliszkiem zrobić wgłębienie , położyć porcję truskawek .Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.Układać na blaszkę . Po 15 minutach piec w 170 stopniach na złoty kolor.
5.Kruszonka:
Połączyć mąkę z cukrem dodać masło, rozcierać palcami tak aby powstały grudki ciasta .
Porady
Jeśli nie masz mączki migdałowej kup płatki migdałowe i zmiel w młynku lub blenderze.
Komentarze