Moje ulubione drożdżówki, tym razem bardzo klasycznie - ser, truskawki i chrupiąca kruszonka. Warto skorzystać z kończącego się już sezonu na truskawki.
2 godz. 40 min
Dla 9 osób
Średni
Składniki:
Drożdżówki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko L
1 żółtko z jajka L
szczypta soli
60 g miękkiego masła
1 opakowanie suchych drożdży
Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.
4.W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką.
5.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze