Ciasto ucierane, przełożone powidłami, z polewą czekoladową.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
20 dag masła
12 jajek
50 dag cukru
60 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dag kakao
2 łyżki soku z wiśni
szczypta soli
na polewę:
1 czekolada (u mnie gorzka)
1 łyżka masła
4 łyżki mleka mleka
dodatkowo
2 słoiczki powideł – do przełożenia
gotowe ozdoby - do dekoracji
Trójkolorowy przekładaniec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierzyć i odważyć składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, całe jajka wybić do miski i dodać do nich szczyptę soli.
2.Jajka ubić z cukrem.
3.Masło utrzeć do białości, wciąż ucierając dodawać na przemian ubite jajka i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej sok z wiśni.
4.Każdą część upiec osobno na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, po ok. 20 min w temp. 180° C. Upieczone placki odłożyć do wystudzenia.
5.Wystudzone placki przełożyć powidłami.
6.Czekoladę i masło roztopić z mlekiem na łaźni wodnej i tą polewą posmarować wierzch ciasta.
7.Następnie dowolnie udekorować.
Tak przygotowane ciasto odstawić do stężenia na co najmniej 24 godz.
A potem już tylko cieszyć się jego smakiem.
Komentarze