Trójkolorowy przekładaniec.

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto ucierane, przełożone powidłami, z polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 dag masła
    12 jajek
    50 dag cukru
    60 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 dag kakao
    2 łyżki soku z wiśni
    szczypta soli
    na polewę:
    1 czekolada (u mnie gorzka)
    1 łyżka masła
    4 łyżki mleka mleka
    dodatkowo
    2 słoiczki powideł – do przełożenia
    gotowe ozdoby - do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Trójkolorowy przekładaniec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trójkolorowy przekładaniec 1. Odmierzyć i odważyć składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, całe jajka wybić do miski i dodać do nich szczyptę soli.
  • Trójkolorowy przekładaniec 2. Jajka ubić z cukrem.
  • Trójkolorowy przekładaniec 3. Masło utrzeć do białości, wciąż ucierając dodawać na przemian ubite jajka i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej sok z wiśni.
  • Trójkolorowy przekładaniec 4. Każdą część upiec osobno na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, po ok. 20 min w temp. 180° C. Upieczone placki odłożyć do wystudzenia.
  • Trójkolorowy przekładaniec 5. Wystudzone placki przełożyć powidłami.
  • Trójkolorowy przekładaniec 6. Czekoladę i masło roztopić z mlekiem na łaźni wodnej i tą polewą posmarować wierzch ciasta.
  • Trójkolorowy przekładaniec 7. Następnie dowolnie udekorować.
    Tak przygotowane ciasto odstawić do stężenia na co najmniej 24 godz.
    A potem już tylko cieszyć się jego smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować