Mleczna zebra z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier oraz cukier z wanilią , żółtka . Zmniejszam obroty miksera dodaję olej , miksuję , dodaję na przemian mleko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Masę dzielę na pół , do jednej części dodaję kakao , miksuję . Na środek blaszki wylewam na przemian po sporej łyżce masy jasnej i masy ciemnej . Ciasto piekę ok . godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , wybrzuszoną część ciasta odkrawam nożem i palcami robię posypkę do ciasta .
2.Mleko z cukrem i cukrem z wanilią doprowadzam do zagotowania , studzę . Masło ucieram mikserem na puch , ciągle miksując dodaję masę mleczną i mleko w proszku , aż do uzyskania gładkiego kremu . Krem wykładam na ciasto , posypuję posypką z ciasta , wstawiam do lodówki . Czekoladę roztapiam z mlekiem , lekko studzę , polewam ciasto , wstawiam do lodówki na ok . trzy godziny .
Porady
Ciasto bez kremu , tylko z polewą też smakuje wybornie ale jak kto co lubi :)
Komentarze