Trochę kruche,a trochę maślane ciasto z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
2.Mąkę, cukier puder i sól mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy przygotowane truskawki, posypujemy je cukrem. Z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta.
3.Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy.
Komentarze