Trochę oszukany bogracz

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Przepyszne sycące danie jednogarnkowe,stosunkowo nie drogie,zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g łopatki wieprzowej
    230 g fileta z kurczaka
    1 duża cebula
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1/2 dużej czerwonej papryki (świeżej)
    3 ogórki kiszone
    1/2 puszki groszku konserwowego
    2 łyżki margaryny
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki ketchupu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól,
    szczypta pieprzu kajeńskiego (można dać więcej niż szczyptę)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bogracz

Trochę oszukany bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mięsa umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. W garnku lub większym rondlu roztopić margarynę i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć je,aż przestanie być różowe. W między czasie cebulę pokroić w grubą kostkę a umytą pietruszkę i marchewkę w słupki. Warzywa (razem z cebulą) dodać do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody,zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić. Gdy woda odparuje podlać kolejną połową szklanki i kontynuować duszenie. W tym czasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w małą kostkę. Ogórki pokroić w średnią kostkę. Groszek odcedzić i przepłukać na sicie. Do garnka dodać paprykę,ogórki,groszek oraz ketchup,przecier i koncentrat. Dodać 2 łyżki wody,zamieszać i dusić jeszcze przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim ( ilość pieprzu kajeńskiego zależy od tego jak lubimy ostre potrawy lub czy danie będę jeść dzieci-moje będę więc doprawiłam bogracz tylko odrobinkę). Podawać z pieczywem.
    smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować