Pasztet tradycyjny

4.5 (177 ocen)

Przepyszny pasztet z różnych rodzajów mięsa z dodatkiem grzybów suszonych.

Składniki:

  • na 2 foremki o wymiarach 22cm x 10 cm:
    300 g wołowiny bez kości
    300 g łopatki wieprzowej bez kości
    300 g tłustego surowego boczku
    2 nóżki kurczaka (ok. 450 g)
    250 g wątróbki drobiowej
    garść grzybów suszonych (ok. 15 g)
    1 cebula
    4 jajka
    1 mała czerstwa bułka
    sól
    pieprz
    majeranek
    imbir mielony
    gałka muszkatołowa mielona
    1 liść laurowy
    5 ziarenek ziela angielskiego
    ew. tarta bułka
    tłuszcz do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny Pasztet

Pasztet tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby opłukujemy i zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody, odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Namoczone grzyby wyjmujemy z wody i układamy na dnie brytfanny.
  • 2. Mięsa płuczemy, osuszamy, kroimy w kawałki, a udka przekrawamy na pół. Układamy na grzybach. Oprószamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością majeranku. Dodajemy cebulę pokrojoną w cząstki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Pozostawiamy brytfannę z mięsem w piekarniku jeszcze przez 30 minut po wyłączeniu. Studzimy.
  • 3. Przestudzone mięsa, grzyby i cebulę wyjmujemy z otrzymanego wywaru. Z udek wyjmujemy kości. Wyrzucamy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. W wywarze namaczamy bułkę, lekko odciskamy. Wywar zagotowujemy. Wątróbki płuczemy i wkładamy do gorącego wywaru, jeśli potrzeba, uzupełniamy niewielką ilością wrzącej wody tak, aby wątróbki były przykryte, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 4. Uduszone mięsa, grzyby i cebulę, wątróbkę i namoczoną bułkę mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem, mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy pozostawionego wywaru, jeśli zbyt rzadka - dodajemy bułki tartej.
  • 5. 2 foremki keksówki (22cm x 10cm) smarujemy tłuszczem (masło lub smalec) i wykładamy do nich masę mięsną. Zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 50 - 60 minut (powierzchnia powinna lekko się zrumienić). Pasztety studzimy i wyjmujemy z foremek. Kroimy po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.

Porady

Masa mięsna na pasztet musi mieć wyrazisty smak, więc przypraw nie należy żałować, ale trzeba dodawać je stopniowo, mieszać i sprawdzać smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować