Przepyszny pasztet z różnych rodzajów mięsa z dodatkiem grzybów suszonych.
Składniki:
na 2 foremki o wymiarach 22cm x 10 cm:
300 g wołowiny bez kości
300 g łopatki wieprzowej bez kości
300 g tłustego surowego boczku
2 nóżki kurczaka (ok. 450 g)
250 g wątróbki drobiowej
garść grzybów suszonych (ok. 15 g)
1 cebula
4 jajka
1 mała czerstwa bułka
sól
pieprz
majeranek
imbir mielony
gałka muszkatołowa mielona
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
ew. tarta bułka
tłuszcz do wysmarowania foremek
Pasztet tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby opłukujemy i zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody, odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Namoczone grzyby wyjmujemy z wody i układamy na dnie brytfanny.
2.Mięsa płuczemy, osuszamy, kroimy w kawałki, a udka przekrawamy na pół. Układamy na grzybach. Oprószamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością majeranku. Dodajemy cebulę pokrojoną w cząstki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą, w której moczyły się grzyby. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Pozostawiamy brytfannę z mięsem w piekarniku jeszcze przez 30 minut po wyłączeniu. Studzimy.
3.Przestudzone mięsa, grzyby i cebulę wyjmujemy z otrzymanego wywaru. Z udek wyjmujemy kości. Wyrzucamy ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. W wywarze namaczamy bułkę, lekko odciskamy. Wywar zagotowujemy. Wątróbki płuczemy i wkładamy do gorącego wywaru, jeśli potrzeba, uzupełniamy niewielką ilością wrzącej wody tak, aby wątróbki były przykryte, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
4.Uduszone mięsa, grzyby i cebulę, wątróbkę i namoczoną bułkę mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem, mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy pozostawionego wywaru, jeśli zbyt rzadka - dodajemy bułki tartej.
5.2 foremki keksówki (22cm x 10cm) smarujemy tłuszczem (masło lub smalec) i wykładamy do nich masę mięsną. Zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 50 - 60 minut (powierzchnia powinna lekko się zrumienić). Pasztety studzimy i wyjmujemy z foremek. Kroimy po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
Porady
Masa mięsna na pasztet musi mieć wyrazisty smak, więc przypraw nie należy żałować, ale trzeba dodawać je stopniowo, mieszać i sprawdzać smak.
Komentarze