Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Keks , z tego przepisy wychodzi aromatyczny , maślany , puszysty i bardzo smaczny . Doskonale sprawdzi się jako wypiek na święta lecz nie tylko . Z wykonaniem go z tym przepisem , poradzi sobie nawet początkujący kucharz :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek wiejskich
    250 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki pokrojonych bakalii- rodzynki w całości
    2 łyżki rumu
    Dodatkowo:
    tortownica -boki posmarowana tłuszczem , a dół wyłożony papierem do pieczenia , średnica 26 cm .
    100 g czekolady
    5-6 łyżek mleka
    posypka cukrowa , bakalie
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami 1. Bakalie zalewam rumem , mieszam , odstawiam na 30 minut . Masło , cukier , cukier waniliowy , ucieram , dodaję żółtka , ucieram do białości . Białka ubijam z solą na sztywną pianę . Do utartej masy dodaję mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę , mieszam . Bakalie posypuję mąką ziemniaczaną , mieszam , dodaję do masy . Całość przekładam do tortownicy , piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni , ciasto studzę .
  • Tradycyjny keks z rumowymi bakaliami 2. Czekoladę roztapiam z mlekiem , pędzelkiem smaruję całe ciasto , posypuję posypką cukrową i bakaliami , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Keks można upiec w długiej , wąskiej blaszce . Ciasto zamiast polać czekoladą możemy polać lukrem lub osypać cukrem pudrem . Bakalii możemy nie zalewać rumem , wystarczy , że je osypiemy mąką ziemniaczaną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować