Keks marchewkowy z bakaliami

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Keks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 szklanki utartej marchwi
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki śmietany
    200 gram bakalii
    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
    Forma-duża keksówka
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Keks marchewkowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować