Keks z bakaliami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

U mnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie, zawsze piekę go na kilka dni przed świętami jest bardziej wilgotny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    200 gram masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 gram mieszanki keksowej
    Dodatkowo:
    1 op. gotowego lukru
    100 gram skórki pomarańczowej
    Tłuszcz do wysmarowania formy
    Bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować