Tradycyjne pączki z różą

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pomysłów na karnawałowe słodkości jest dużo, jednak pączki z różą są ponadczasowe, zawsze na czasie, zawsze w modzie:). Ich wykonanie naprawdę nie jest trudne. Nawet, jeśli nie każdy wyjdzie nam kształtny, smakiem i tak wygrywając z tymi ze sklepu!!!

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    • Około 1 kg mąki,
    • 8 dag świeżych drożdży,
    • 120 gram cukru,
    • 500 ml mleka,
    • 2 jajka,
    • 5 żółtek,
    • 100 gram masła,
    • 3 łyżki spirytusu,
    • Duża szczypta soli,
    Dodatkowo:
    • Różana marmolada do nadzienia,
    • Tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół - smalec i olej rzepakowy)
    Lukier i wykończenie:
    • Skórka pomarańczowa do posypania,
    • Około 4 łyżki mleka,
    • Około 3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Lukier

Tradycyjne pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka przed ubijaniem 1. CIASTO:
    Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie letniego mleka rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
    Między czasie jajka, żółta i pozostały cukier ubijamy na puch. Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • dodanie tłuszczu 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka, sól, pozostałe mleko oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania do ciasta dodajemy masło. Ciasto wyrabiany około 15-20 minut, na ile starczy nam siły:). Gotowe powinno odchodzić od ręki, a jego konsystencja powinna być nieco rzadsza niż na tradycyjne ciasto drożdżowe.
  • wyrośnięte ciasto 3. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i pozostawimy na około 1 godzinę w cieple do wyrośnięcia.
  • wycięte pączki 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 1,5- 2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak uformowane „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie rozgrzewany tłuszcz.
  • smażenie 5. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pączki wrzucamy stroną wyrośniętą do dołu. Smażymy je po około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia.
    Gotowe wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku.
  • lukrowanie 6. Jeszcze ciepłe napełniamy konfiturą różaną, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
    LUKIER:
    Mleko przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder, do momentu uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem pączki. Na lukier wykładamy skórkę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować