Pączki tradycyjne

4.63 (8 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pączki tradycyjne, takie jak robiły nasze babcie. Puszyste i delikatne jak chmurka.
Nadziewałam pączki przed smażeniem, dlatego nie są takie kształtne i ładne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 ml. ciepłego mleka
    50 g. drożdży
    6 żółtek
    2 łyżki cukru + 1 łyżeczka
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    100 g. masła
    500 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki wódki, lub spirytusu

    Dodatkowo:
    gęste powidła, lub marmolada
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki tradycyjne 1. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

    Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać.
    Odstawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych żółtek wsypać mąkę i sól.
    Wlać przestudzone masło i wódkę.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
    (uważajcie, bo ucieka z misy. :) )
  • Pączki tradycyjne 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie się trochę
    kleić, ale nie dodawajcie za dużo mąki. Lepiej smarować dłonie olejem.

    Podzielić ciasto na 18 mniej więcej równych części, uformować kulki.
    Moje kulki ważyły 55-60 g. każda.
    Każdą kulkę spłaszczyć i na środku ułożyć marmoladę.
  • Pączki tradycyjne 3. Zakleić jak pieroga i uformować kulkę. Następnie spłaszczyć ją i odłożyć
    do napuszenia. Układałam pączki na papierze do pieczenia.
    Pączki zostawić na 20-30 minut.
    Ciasto na pączki można też lekko spłaszczyć na stolnicy i wykrajać szklanką pączki.
    Po usmażeniu nadziewać szprycą.
  • Pączki tradycyjne 4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wkładać ostrożnie pączki, górną stroną do dołu.
    Smażyć pączki na niewielkim gazie po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
    Pączki powinny swobodnie pływać.
    Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Letnie pączki polukrować, lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Żeby sprawdzić czy olej jest odpowiednio nagrzany, wkładam drewnianą łyżkę. Jeśli olej skwierczy, można wkładać pączki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować