Tradycyjne pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepis na pączki ze starego zeszytu. Pączki są naprawdę smaczne, mięciutkie na drugi dzień równie dobre. Pączki pół na pół posypałam cukrem pudrem i polukrowałam. Z podanych proporcji wyszło mi 19 pączków wykrawanych szklanką...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    5 dag drożdży
    szklanka mleka (250ml)
    6 żółtek
    0,5 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    15 dag masła
    kieliszek wódki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Tradycyjne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru; zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając pod koniec ubijania rozpuszczone i przestudzone masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, dodajemy również resztę składników i zagniatamy ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
  • 2. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
  • 4. Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować