Pączki tradycyjne

4.5 (147 ocen)

Tłustoczwartkowa klasyka :) Mięciutkie, pulchne pączki, najlepsze z konfiturą/marmoladą różaną :) Trudno im się oprzeć ;)

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk:

    1 kg mąki pszennej
    500 ml mleka, letniego
    50 g świeżych drożdży
    100 g masła
    6 żółtek
    1 całe jajko
    120 g cukru
    ziarenka z połowy laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g )
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    40 ml spirytusu lub wódki
    pół łyżeczki soli

    Ponadto:

    tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec )
    konfitura/marmolada różana lub wieloowocowa do nadziania
    cukier puder do oprószenia pączków

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, a gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
  • 2. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier ( ewentualnie cukier wanilinowy ), sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę składników, oprócz masła, i wymieszać wszystko razem do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie wlać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( około 10 minut ). Ciasto będzie się kleiło ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk i ścian naczynia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).

    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić.
  • 3. Pączki nadziewać można na 2 sposoby:

    1. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go na dłoni, kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy dokładnie wokół nadzienia, "zbierając" ciasto jak rogi sakiewki i formując zgrabną kulkę.
    2. Ciasto przekładamy na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm ( nie cieniej ), następnie szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki ( pączki formowane w ten sposób nadziewamy dopiero po usmażeniu, najlepiej robić to rękawem cukierniczym z długą tylką przeznaczoną do nadziewania ).

    Uformowane pączki odłożyć na stolnicę/blat oprószony mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.
  • 4. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron na rumiano. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
    Pączki, które nie były nadziewane przed smażeniem, najlepiej nadziewać gdy są jeszcze ciepłe.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować