Mam dla was przepis na tradycyjne polskie gołąbki z mięsem i ryżem w młodej kapuście.Polecam ten klasyczny obiad dla całej rodziny.
25 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
12 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku
600 g mielonej wieprzowiny
150 g ugotowanego ryżu
4 łyżki śmietany 18 %
1 cebula
1/2 pęczka koperku
szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
sos:
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w kostkę.Koperek posiekaj. W misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, koperek i śmietanę.Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Na odgotowanych wcześniej liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego kapustą.
Gołąbki zalej odrobiną wody, przykryj naczynie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok godzinę.
Sos:
Cebulę pokrój w kostkę.Do małego garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj bulion, pomidory z puszki ,czosnek drobno posiekany i listki laurowe .Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.Smacznego.
Komentarze