Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

5 (6 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Mam dla was przepis na tradycyjne polskie gołąbki z mięsem i ryżem w młodej kapuście.Polecam ten klasyczny obiad dla całej rodziny.

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku
    600 g mielonej wieprzowiny
    150 g ugotowanego ryżu
    4 łyżki śmietany 18 %
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
    sos:

    500 g puszka krojonych pomidorów
    1/2 szklanka bulionu warzywnego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    2 listki laurowe
    cukier, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w kostkę.Koperek posiekaj. W misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, koperek i śmietanę.Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
    Na odgotowanych wcześniej liściach ułóż farsz, złóż boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia i ułóż spojeniem do dołu w naczyniu do zapiekania wyłożonego kapustą.
    Gołąbki zalej odrobiną wody, przykryj naczynie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok godzinę.
    Sos:
    Cebulę pokrój w kostkę.Do małego garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj bulion, pomidory z puszki ,czosnek drobno posiekany i listki laurowe .Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
    Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować