Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić razem z cebulą (lub jeśli mamy mięso już mielone dodać pokrojoną
w kosteczkę cebulę). Ryż gotować 15 minut. Do mięsa dodać ostudzony ryż,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Z kapusty usunąć głąba.
W dużym garnku zagotować wodę. Wlać troszkę oleju. Do wody włożyć główkę
kapusty. W trakcie gotowania zdejmować z niej listek po listku. Z każdego usunąć
zgrubienie, które znajduje się na końcu liścia. Nakładać mięso i zwijać. Na dnie garnka
ułożyć kilka małych liści, które zostały. Układać gołąbki w garnku. Do passaty
pomidorowej dodać 1/2 szklankę wody, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i wylać na
gołąbki. Jeśli zostały nam jakieś wolne liście także można przykryć wierzch. Garnek
wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać gołąbki przez 2 godziny w 180 stopniach.
W naczyniu żaroodpornym wystarczy zapiekać przez godzinę. Przed podaniem posypać
świeżym koperkiem. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami.
Komentarze