Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

4.5 (156 ocen)

Troszkę inne niż tradycyjne. Ja zrobiłam w glinianym garnku ale można w naczyniu żaroodpornym.

Składniki:


  • 1 większa główka młodej kapusty
    1,2 kg mięsa (wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
    1 duża cebula
    1/3 szklanki brązowego ryżu (można dać więcej)
    700 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić razem z cebulą (lub jeśli mamy mięso już mielone dodać pokrojoną
    w kosteczkę cebulę). Ryż gotować 15 minut. Do mięsa dodać ostudzony ryż,
    doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Z kapusty usunąć głąba.
    W dużym garnku zagotować wodę. Wlać troszkę oleju. Do wody włożyć główkę
    kapusty. W trakcie gotowania zdejmować z niej listek po listku. Z każdego usunąć
    zgrubienie, które znajduje się na końcu liścia. Nakładać mięso i zwijać. Na dnie garnka
    ułożyć kilka małych liści, które zostały. Układać gołąbki w garnku. Do passaty
    pomidorowej dodać 1/2 szklankę wody, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i wylać na
    gołąbki. Jeśli zostały nam jakieś wolne liście także można przykryć wierzch. Garnek
    wstawić do zimnego piekarnika i zapiekać gołąbki przez 2 godziny w 180 stopniach.
    W naczyniu żaroodpornym wystarczy zapiekać przez godzinę. Przed podaniem posypać
    świeżym koperkiem. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować