Tradycyjna babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka, niczym rasowa kobieta lubi strzelić focha! Przekonałam się o tym nie raz, próbując ją zrobić na maśle. Żadna z prób nie była dla mnie satysfakcjonująca, nie wspominając o tym, że dwie skończyły się totalną porażką. Rok temu skusiłam się jeszcze na majonezową. Nie wiem jak to się stało, że nie zrobiłam zdjęć. Chyba ktoś się koło niej zakręcił i zwinął mi sprzed nosa. W tym roku postanowiłam że upiekę jedną wcześniej, żeby o tych zdjęciach pamiętać. Piekłam w sylikonowej formie nie przeczuwając najgorszego. Po około 10-minutowym studzeniu w formie, obróciłam ją na kratkę i już miałam ściągnąć, gdy podbiegł Adaś i ścisnął ile sił w rękach... Domyślacie się już, że do zdjęć się nie nadawała, ale była tak pyszna, że posypałam tylko cukrem pudrem i zjedliśmy jeszcze tego samego dnia. Nim poszłam spać, już bez pomocników upiekłam kolejną. Właśnie tą macie przyjemność oglądać.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 pełne łyżki majonezu
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki drobnego cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Tradycyjna babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z majonezem oraz aromatem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier do sztywnej piany oraz utarte wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Metalową foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą, a jej nadmiar usuwamy. Możemy także użyć formy sylikonowej, wtedy natłuszczamy tylko sam „komin”. Ciasto przelewamy (ok ¾ wysokości formy) i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 40 minut. Po upływie ok 20 minut, możemy przykryć wierzch babki folią aluminiową, co zapobiegnie jej przypaleniu. Upieczoną delikatnie wyciągamy z formy, studzimy na kracie i polewamy lukrem pomarańczowym przygotowanym na bazie soku wygniecionego z ½ pomarańczy i połączonego z ok 1 szklanką cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować