Marmurkowa babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie mam ręki do babek maślanych, za to te- majonezowe wychodzą pyszne i szybko znikają ze stołu!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 formę do pieczenia babki:
    4 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    4 zaokrąglone łyżki majonezu
    Kilka kropel aromatu migdałowego
    1 niepełna szklanka mąki tortowej
    2 łyżki czarnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    50ml słodkiej śmietanki
    ¾ tabliczki białej czekolady
    Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Majonez

Marmurkowa babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy majonez i aromat migdałowy- ponownie miksujemy. Do masy dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie łączymy szpatułką. Dzielimy na dwie części i jedną łączymy z przesianym kakao.
    Formę do babki smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy drobną bułka tartą (nadmiar bułki wysypujemy), schładzamy w lodówce minimum 30 minut, a następnie uzupełniamy naprzemiennie obiema masami- jasną i ciemną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy do suchego patyczka- około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy jak już się nieco ostudzi. Nie będzie z tym problemu, jeśli formę solidnie wcześniej natłuścimy i tą bułką obsypiemy;) Jak wystygnie całkiem- dekorujemy czekoladową polewą. Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Następnie mieszamy i zdobimy ciasto. Ja do zdobienia wykorzystałam także resztę ciemnej polewy z innego ciasta ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować