Babka majonezowa

4.99 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutka nawet na drugi dzień babka majonezowa jest ciastem, które przygotujesz w kilka chwil.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 pełne łyżki majonezu
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki drobnego cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Majonez

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z majonezem oraz aromatem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier do sztywnej piany oraz utarte wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Metalową foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą, a jej nadmiar usuwamy. Możemy także użyć formy sylikonowej, wtedy natłuszczamy tylko sam „komin”. Ciasto przelewamy (ok ¾ wysokości formy) i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 40 minut. Po upływie ok 20 minut, możemy przykryć wierzch babki folią aluminiową, co zapobiegnie jej przypaleniu. Upieczoną delikatnie wyciągamy z formy, studzimy na kracie i polewamy lukrem pomarańczowym przygotowanym na bazie soku wygniecionego z ½ pomarańczy i połączonego z ok 1 szklanką cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować