Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna babka z dodatkiem majonezu

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 jajka
    3/4 szklanki majonezu
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ulubiony aromat luk ekstrakt (2 łyżeczki)
    dodatkowo polewa na wierzch babki, kolorowe drażetki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Majonez

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez. Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie lekko napuszona.
    Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
    Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem, pudrujemy lub podajemy samodzielnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować