Babka majonezowa

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Babka jest bardzo puszysta, lekka i delikatna.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    190g majonezu
    100ml oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas miksując cukier, żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodajemy majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy.
    Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
    Babkę możemy posypać cukrem pudrem, wykończyć lukrem i posypkami lub zostawić w wersji podstawowej :)

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi polewy karmelowej możemy ją zastąpić lukrem lub rozpuszczona czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować