Tort z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego ok 10-15 minut. Wystudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę, dodać do niej jajka, 4 łyżki mąki, przyprawy i trochę wywaru z wątróbki. Wyrobić ciasto jak na racuchy i smażyć placki z obu stron na patelni (placki są bardzo delikatne i trzeba na nie uważać).
2.Cebulę obrać, pokroić w dowolny sposób i usmażyć aż będzie miękka. Zdjąć cebulę i na tej samej patelni podsmażyć na łyżce masła dwie łyżki mąki, zalać wywarem z wątróbki i ugotować sos. Gotowy sos wymieszać z cebulą i doprawić.
3.Układać placki i smarować każdy majonezem i sosem z cebulą. Obkroić nierówności, posmarować majonezem wierzch tortu i udekorować na swój sposób.
Komentarze