Tort z wątróbki

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo popularna przystawka w kuchni wschodniosłowiańskiej.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej
    3 jajka
    6 łyżek mąki
    wywar po wątróbce
    1-2 cebule
    majonez
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Wątróbka Przystawki

Tort z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, oczyścić i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego ok 10-15 minut. Wystudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę, dodać do niej jajka, 4 łyżki mąki, przyprawy i trochę wywaru z wątróbki. Wyrobić ciasto jak na racuchy i smażyć placki z obu stron na patelni (placki są bardzo delikatne i trzeba na nie uważać).
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w dowolny sposób i usmażyć aż będzie miękka. Zdjąć cebulę i na tej samej patelni podsmażyć na łyżce masła dwie łyżki mąki, zalać wywarem z wątróbki i ugotować sos. Gotowy sos wymieszać z cebulą i doprawić.
  • 3. Układać placki i smarować każdy majonezem i sosem z cebulą. Obkroić nierówności, posmarować majonezem wierzch tortu i udekorować na swój sposób.

Porady

Do cebuli można dodać drobno pokrojone jabłko .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować