Pasztet z wątróbki królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie myję oczyszczam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę, jajka, masło, sól, pieprz,mąkę.
2.Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z jego nadmiaru. Cebule kroję drobno przesmażam. Dodaję do wątróbki, czosnek sprasowany też i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dolewam 1/5 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Dodaję do wątróbki i całość miksuję na jednolitą masę blenderem.
3.Chili kroję drobno i dodaję do masy
4.Foremkę małą aluminiową wykładam folią spożywczą, wylewam do niej masę i przykrywam z góry folią. Foremkę wstawiam do brytfanny wypełnionej gorącą wodą. Pasztet piekę w kąpieli wodnej temp 180 stopni przez godzinę i 15 minut.Odstawiam do przestygnięcia.
Komentarze