Pasztet z wątróbki królika

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki pasztet który nie wymaga dużego nakładu pracy. Pasztet z wątróbki królika, która jest bardzo delikatna.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg wątróbki z królika
    2 jajka
    5 dkg masła
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    2 łyżki mąki pszennej płaskie
    2 łyżeczki żelatyny
    1 papryczka chili
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 bułka czerstwa
    2/3 szklanki mleka
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet z wątróbki królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka 1. Wątróbkę dokładnie myję oczyszczam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę, jajka, masło, sól, pieprz,mąkę.
  • wątróbka jajko masło 2. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z jego nadmiaru. Cebule kroję drobno przesmażam. Dodaję do wątróbki, czosnek sprasowany też i miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dolewam 1/5 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Dodaję do wątróbki i całość miksuję na jednolitą masę blenderem.
  • chili dodane do masy 3. Chili kroję drobno i dodaję do masy
  • pasztet przed pieczeneim 4. Foremkę małą aluminiową wykładam folią spożywczą, wylewam do niej masę i przykrywam z góry folią. Foremkę wstawiam do brytfanny wypełnionej gorącą wodą. Pasztet piekę w kąpieli wodnej temp 180 stopni przez godzinę i 15 minut.Odstawiam do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Królik Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować