Tort wątróbkowy

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takie danie jadła moja córka na przyjęciu u koleżanki. Powiedziała, że jest pyszne i koniecznie muszę takie zrobić. Potwierdzam, jest pyszne.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
    4 jajka
    1/4 l wody
    1/4 l mleka
    200 g mąki pszennej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól
    olej do smażenia

    4 marchewki
    6 jajek
    8 łyżek majonezu
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Tort wątróbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
    Zrobić ciasto naleśnikowe ( jajka +mleko+ woda + mąka ) i dodać wątróbkę.
    Dodać do smaku sól i pieprz..
    Smażyć naleśniki.
  • 2. Ugotować marchewki. Zetrzeć na tarce do jarzyn. Jedną marchewką zostawić do dekoracji. Dodać 2 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać . Sól i pieprz do smaku.
  • 3. Ugotować jajka na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Osobno zetrzeć na tarce białka i dodać 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
    To samo zrobić z żółtkami.
  • 4. Pierwszy naleśnik posmarować połową masy z białek. Przykryć następnym naleśnikiem i też posmarować masą ( ja smarowałam tą samą , ale można posmarować np. masą marchewkową , albo z żółtek ) Układać naleśniki i smarować aż do wyczerpania placków. Ja miałam 7 placków.
    Wierzch tortu posmarować majonezem i udekorować wg uznania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować