Bielasze z farszem mięsnym

4.48 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To najlepsza przekąska w białoruskiej stołówce studenckiej, ale domowe bielasze smakują jeszcze lepiej!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    25 g drożdży świeżych
    300 ml ciepłego mleka lub wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    nadzienie:
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przekąski

Bielasze z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą lup ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut. Cebulę pokroić i dodać do mięsa mielonego, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Od ciasta odkrajać kawałki i wałkować je, na ciasto nakładać po łyżce farszu i sklejać jak duże pierogi. Bielasze smażyć z obu stron na złoty kolor pod przykryciem na średnim ogniu.

Porady

Do mięsa można dodać ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować