To najlepsza przekąska w białoruskiej stołówce studenckiej, ale domowe bielasze smakują jeszcze lepiej!
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży świeżych
300 ml ciepłego mleka lub wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
nadzienie:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
sól i pieprz
olej do smażenia
Bielasze z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą lup ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 25-30 minut. Cebulę pokroić i dodać do mięsa mielonego, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Od ciasta odkrajać kawałki i wałkować je, na ciasto nakładać po łyżce farszu i sklejać jak duże pierogi. Bielasze smażyć z obu stron na złoty kolor pod przykryciem na średnim ogniu.
Komentarze