Tort z wątróbki

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis pochodzi z Rosji, dostałam go od mojej babci. Może być dowcipnym prezentem z okazji urodzin.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg wątróbek drobiowych
    ● 1/2 l mleka
    ● 5 jajek
    ● 3 średnie cebule
    ● 1 szkl. mąki
    ● sól, pieprz
    ● olej
    Nadzienie:
    ● kilka ząbków czosnku
    ● słoik majonezu
    ● 25 dag ogórków
    ● 25 dag ogórków konserwowych
    ● pęczek koperku
    Dekoracja:
    ● kilka ugotowanych na twardo jajek
    ● czerwona i zielona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Tort z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki moczymy
    w mleku ok. 2 godzin.
    Mielimy z cebulami.
    Dodajemy mleko,
    jajka, mąkę, sól
    i pieprz, mieszamy.
    Z ciasta smażymy
    placki nieco grubsze
    niż naleśniki.
  • 2. Majonez mieszamy
    z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Ogórki ścieramy na tarce, osączamy,
    dodajemy posiekany
    koperek.
  • 3. Tort: gorący placek smarujemy
    majonezem i posypujemy
    ogórkami, przykrywamy kolejnym
    plackiem. Czynności powtarzamy.
    Ostatni placek oraz
    boki smarujemy majonezem
    i posypujemy posiekanymi jajkami.
    Dekorujemy papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować