Tort wiosenny z dekoracją żelatynową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort o smaku mango z jasnym biszkoptem. Tort z dwoma kremami i żelką z mango. Tort z dripem i dekoracją śmietankowo- żelatynową. Tort zrobiłam na moje urodziny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 21,03,2024
    BISZKOPT:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    KREM STRACIATELLA:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -500 g. sera z wiaderka
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -50 g. mlecznej czekolady

    ŻELKA Z MANGO:
    -450 g. mango (tu mrożone)
    -10 g. żelatyny +50 ml. wody
    -200 g. wody + 1 galaretka cytrynowa

    KREM Z MANGO:
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -500 g. sera z wiaderka
    -20 g. cukru pudru
    -425 g. pulpy z mango (z puszki)
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    KREM DO TYNKU:
    -300 g. masła
    -300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -1 ciasteczko OREO

    DRIP-CAKE:
    -200 g. białej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %
    -barwnik fioletowy, jadalny

    ŚMIETANKA KOLOROWA DO KWIATKÓW:
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -100 ml. mleka
    -10 g. cukru
    -10 g. żelatyny
    -barwniki jadalne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort wiosenny z dekoracją żelatynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 26 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 2. Spód z biszkoptu ułożyć do tortownicy z wysokim rantem fi 25. Biszkopt nasączyć.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 3. krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę, na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 5. żelka- Żelkę zrobić dzień wcześniej. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę 200 ml. zagotować, odstawić z palnika i zaraz rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Dodać tam zblendowane mango i wymieszać. Wystudzić, do lekkiego tężenia i przelać do zafoliowanego rantu fi 20. Schłodzić do zestalenia. Zrobić to dzień wcześniej. Przed robieniem kremu, żelkę wyjąć.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 6. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, lecz bez czekolady. A pulpę dodać w trakcie ubijania, śmietanki z jogurtem i serem. Krem wylać na biszkopt w rancie.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 7. Zaraz ułożyć żelkę, lekko wciskając.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 9. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 10. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Na koniec dodać zmiksowane Oreo. Posmarować kremem cały tort, najpierw cienką warstwą potem grubszą. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek, wokół boku tortu. Tort schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 11. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo lać '' łyżka za łyżką''. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i szybko rozsmarować. Tort schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 12. kolorowe kwiatki- Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce pod folią spożywczą. Do śmietanki, dodać mleko, cukier i żelatynę. Podgrzewać na małym ogniu, do ich rozpuszczenia, ciągle mieszając. Nie wolno zagotować. Porozlewać do szklanek i zafarbować na odpowiednie kolory. Ponalewać do różnych foremek silikonowych i schłodzić najlepiej na całą noc. Przed dekoracją, ozdoby delikatnie powyjmować.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 13. Udekorować tort, kwiatkami, serduszkami i listkami.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 14. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 15. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem, wraz z dekoracj
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować