krem serowy-jagodowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-125 g. frużeliny z jagód
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
krem serowy- stracciatello :
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-100 g. gorzkiej czekolady
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
tynk:
-200 ml. śmietanki 30 %
-400 g. gorzkiej czekolady
-200 g. masła
-100 g. cukru pudru
masa z mleka w proszku:
-800 g. cukru pudru
-800 g. mleka w proszku-2 op. to niebieskie
-troszku olejku pomarańczowego
-220-230 ml. mleka w płynie
-barwniki jadalne w proszku+krople wody
Tort urodzinowy z ''lego'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Żółtka zalewamy octem i mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.25 min.170*. Upiec drugi taki sam biszkopt a trzeci z kakao. Jak ktoś ma tortownicę kwadratową 27x27 cm.to może upiec jeden biszkopt z 8 jajek i przekroić na 3 blaty.
2.W biszkoptach wyciąć kwadraty 27x27 cm. Resztę biszkoptu można wykorzystać na inne ciasto.
3.Z kartonu zrobić obramowanie 27x27 cm. Ułożyć jasny biszkopt.
5.krem serowy-jagodowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć na biszkopt z musem.
6.Przykryć biszkoptem ciemnym.
7.Posmarować resztą musu.
8.krem serowy-stracciatello-Postąpić jak z 1 kremem, tylko zamiast frużeliny, na koniec dodać startą czekoladę.
9.Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić parę godzin w lodówce.Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.
10.tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu.
11.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelką wody.
Za pomocą silikonowych foremek, zrobić dekoracje.
12.Dekoracje z klocków, ułożyć na górze tortu.
13.Po bokach tortu, przykleić figurki z lego i ułożyć resztę dekoracji.
Komentarze