Pyszny torcik z masą czekoladową, udekorowany lukrem plastycznym.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt: 10 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku
Masa ciemna: 1/2 l kremówki 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
Masa jasna: 1,2 l kremówki 36 %
30 dag białej czekolady
Pozostałe składniki: 3/4 szklanki mleka do mas
lukier plastyczny do dekoracji oraz figurki z lukru
Masa maślana pod lukier: kostka miękkiego masła
łyżka mleka
ok. 1 szklanka c.pudru
1.Biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem, wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki 35x20 i piec w 160 C ok.30 min. Po wystudzeniu przekroić na trzy części. Masy: Do jednej miseczki połamać białą czekoladę, do drugiej gorzką wraz z mleczną. Mleko zagotować, gorącym zalać czekolady, wymieszać aby powstały gładkie masy. Ubić kremówkę, podzielić na dwie części i dodać do czekoladowych mas. Masę kakaową wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym, posmarować masą białą, przykryć biszkoptem. Masło utrzeć z mlekiem i cukrem na puszystą masę, posmarować boki i wierzch, schłodzić. Rozwałkować lukier, wyłożyć na tort i udekorować, wstawić do lodówki.
Komentarze