Tort Lego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny torcik z masą czekoladową, udekorowany lukrem plastycznym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: 10 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku
    Masa ciemna: 1/2 l kremówki 36%
    20 dag mlecznej czekolady
    10 dag gorzkiej czekolady
    Masa jasna: 1,2 l kremówki 36 %
    30 dag białej czekolady
    Pozostałe składniki: 3/4 szklanki mleka do mas
    lukier plastyczny do dekoracji oraz figurki z lukru
    Masa maślana pod lukier: kostka miękkiego masła
    łyżka mleka
    ok. 1 szklanka c.pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort lego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem, wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki 35x20 i piec w 160 C ok.30 min. Po wystudzeniu przekroić na trzy części. Masy: Do jednej miseczki połamać białą czekoladę, do drugiej gorzką wraz z mleczną. Mleko zagotować, gorącym zalać czekolady, wymieszać aby powstały gładkie masy. Ubić kremówkę, podzielić na dwie części i dodać do czekoladowych mas. Masę kakaową wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym, posmarować masą białą, przykryć biszkoptem. Masło utrzeć z mlekiem i cukrem na puszystą masę, posmarować boki i wierzch, schłodzić. Rozwałkować lukier, wyłożyć na tort i udekorować, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować