Tort urodzinowy ''minecraft'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok od tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią posłodzonego soku z cytryny.
2.krem 1-Ciasteczka OREO, pokruszyć i rozdrobnić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Dodać ciasteczka i wymieszać szpatułką.Przelać do tortownicy i rozsmarować.
3.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć wodą z sokiem.
4.krem 2-Najpierw zblendować truskawki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepło- letniego. Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem.Następnie zmiksować z musem. Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo.Wylać do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Na środek położyć kleks z tynku. Przykryć podkładką pod tort i tutaj na podkładce też zrobić kleks z masy do tynku.(zapobiegnie to przesunięciu tortu) Położyć paterę i szybkim ruchem obrócić całość do "góry nogami". Spód tortu będzie teraz równą górą.
7.tynk-Zmiksować miękkie masło do białości, ok.10 min.Powoli dolewać mleko skondensowane o temperaturze pokojowej. Masę zafarbować na zielono. Cienko posmarować cały tort i schłodzić aż masa stwardnieje.
8.Ponownie posmarować grubszą warstwą kremu i wyrównać.Potem ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na torcie.
9.masa-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść na plastyczną masę. Podzielić na porcje i zafarbować barwnikami jadalnymi.Zrobić napis i inne dekoracje.
10.Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze