Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki koni. Tort z kremem jagodowym i stracciatello. Tort z ozdobami z mleka w proszku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-150 g. cukru
-120 g. maki tortowej
-120 g. maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
-410 g. dżemu wiśniowego
krem jagodowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
-150 ml. frużeliny z czarnych jagód
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem stracciatello:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-1/2 kg. sera śmietankowego z wiaderka
-100 g. gorzkiej czekolady
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 krem truskawkowy do tortów w proszku
ozdoby z mleka w proszku :
-200 g. cukru pudru
-200 g. mleka w proszku
-troszku olejku pomarańczowego
-parę łyżek mleka w płynie
-barwnik jadalny różowy, brązowy, granatowy , czarny
-perełki cukrowe
Tort urodzinowy z konikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi.
2.Połową dżemu posmarować spód biszkoptu, który jest ułożony w tortownicy.
3.Żelatynę dobrze jest rozmieszać w metalowej miseczce, bo łatwiej jest sprawdzać temperaturę.
4.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.
5.Przykryć drugim blatem.
6.Posmarować resztą dżemu.
7.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.
8.Przykryć trzecim blatem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
9.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
10.obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort.
11.Namalować sobie wzór głowy konika.
12.ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Większą część zafarbować na różowo. Resztę na inne kolory i przetrzymywać w woreczku foliowym.Część różowej masy rozwałkować i wyciąć koło a z białej głowę konika, w/g wzoru.
13.Z reszty masy zrobić ozdoby konika i na cały tort.
Komentarze