TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

  • wyświetlono: 33185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową mojej Mamusi.

Babcia Tereska
  • 30 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

biszkopt jasny 1
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanka mąki tortowej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do piecz.
-1 łyżka octu
-3 łyżki oleju

biszkopt orzechowy 2
-4 jajka
-2 łyżki wody
-150 g. szklanki cukru
-100 g. mielonych orzechów
-100 g. mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt czekoladowy 3
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-3 budynie czekoladowe
-1 łyżka mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do piecz.

dżem brzoskwiniowy
puszka brzoskwiń
sok brzoskwiniowy do nasączania

krem jogurtowo-ciemny:
-1 ciemna czekolada(100g.)
-100 ml. śmietanki 30 %
-400 g.jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
-200 ml. śmietanki 30%
-1 śmietan-fix
-1 serek mascarpone(250g.)


krem jogurtowo-biały:
-1 biała czekolada(100g.)
-100 ml. śmietanki 30 %
-400 g.jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
-200 ml. śmietanki 30%
-1 śmietan-fix
-1 serek mascarpone(250g.)


polewa czekoladowa:
-5 łyżek cukru pudru
-2 łyżki kakao
-ok.4 łyżek wody
-125 g. margaryny
-1 gorzka czekolada
-1 łyżka żelatyny
-3 łyżki wrzątku
-4 łyżek gęstej śmietany

krem na boki:
-150 g. gorzkiej czekolady
-250 ml. śmietanki 30%
-śmietan-fix
-125 g. masła

krem na rozetki:
-100 g. białej czekolady
-250 ml. śmietanki 30%
-śmietan-fix
-125 g. masła

ozdoby z masy plastycznej

Sposób przygotowania przepisu:

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

  • biszkopt jasny1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier. Włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wysoko papierem.
  • biszkopt orzechowy2. Białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą,potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem. Piec ok.25 min. w 175 *C.
  • biszkopt czekoladowy3. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, z papierem.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
  • ułożenie brzoskwiń4. Dżem podgrzać i posmarować, pierwszy biszkopt. Poukładać cząstki odsączonych brzoskwiń.
  • 5. Czekoladę rozpuścić na parze z 100 ml. śmietanki, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę 200 ml. ubić z cukrem i śmietan-fixem, potem stopniowo dodawać jogurt i ubić. Następnie dodać serek, czekoladę i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na brzoskwinie przykryć orzechowym biszkoptem.Nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
  • 6. Postępować, jak z ciemnym kremem. Wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć czekoladowym. Ten lekko nasączyć.
  • polewa7. Cukier i kakao rozmieszać z wodą, na papkę. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.(końcówką zastygającej polewy, polać w esy floresy.)
  • 8. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem zmiksować ze śmietan-fiksem.Osobno zmiksować miękkie masło i dodawać porcjami ubitą czekoladę. Posmarować boki tortu.
  • woreczek z ozdobną końcówką9. Z białą czekoladą postąpić j.w. Włożyć do woreczka z ozdobną końcówką i ozdobić kraj tortu.Całość schłodzić.
  • ozdoby z lukru plastycznego10. Ozdoby poukładać przed podaniem. Wykorzystałam przepis.:http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepolewaozdoby z masy plastycznejkonkurs_fotokrem jogurtowo-czekoladowytort urodzinowy-prostokątny-duży
 

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Tort z biszkoptem budyniowym. Tort...

TORT SEROWY URODZINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY URODZINOWY

Tort serowy na biszkopcie. Tort...

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY DLA HYDRAULIKA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY DLA HYDRAULIKA

Tort z biszkoptem, dwoma kremami....

TORT URODZINOWY z REKSIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z REKSIEM

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY ''PIÓRKO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''PIÓRKO''

Tort z biszkoptem, dwoma kremami....