Tort z konikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do prostokątnej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół i nasączamy ponczem.
2. Śmietaną roślinną ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. 1/4 masy masy zostawiamy na boki i wierzch. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie. Masę śmietanową barwimy na różowo i wokół tortu robimy na przemian białe i różowe dekoracyjne kleksy. Masę cukrową ugniatamy kilkakrotnie rękami aż stanie się plastyczna i część zostawiamy a część barwimy na czerwono. Ugniatamy aż masa wchłonie barwnik. Wałkujemy masę ja daję pod spód trochę cukru pudru aby masa się nie przyklejała do blatu. Następnie za pomocą ostrego nożyka wycinamy serduszka i konika. Konika przykładamy na wierzch tortu wokół robimy kontury z nutelii. Dekorujemy serduszkami, i srebrnymi perełkami. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Komentarze