Tort z biszkoptem i kremem czekoladowym bez żelatyny. Tort z brzoskwiniami, obłożony kremem maślanym i udekorowany na różowo, dla dziewczynki. Tort zrobiłam na urodzinki w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tort urodzinowy dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry.
3.Na nim rozsmarować część frużeliny jak i na 2 blacie.
4.krem- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Miękkie masło zmiksować do białości. Czekoladową śmietankę ubić wraz z mlekiem skondensowanym i nutellą. Potem porcjami dodawać masło. Rozdzielić krem na dwie połowy. 1 część wyłożyć do tortownicy, ale zostawić trochę na pokrycie owoców. Krem rozsmarować w tortownicy.
5.owoce-Wcześniej brzoskwinie, odsączyć i pokroić na kawałeczki. Połowę rozsypać na kremie w tortownicy.
6.Równomiernie porozkładać pozostawiony ten krem z pierwszej części, po brzoskwiniach i trochę rozsmarować.
7.Przykryć 2 blatem biszkoptowym.
8.Wyłożyć 2 część kremu, lecz zostawiając parę łyżek, jak poprzednio. Krem rozsmarować.
9.Porozrzucać resztę brzoskwiń.
10.Brzoskwinie zakryć resztą kremu i rozsmarować.
11.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Tort schłodzić, kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
12.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
13.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Masę zafarbować na różowo. Posmarować cały tort, lecz trochę masy zostawić na rozetki.
14.Boki można okrążyć, ząbkowaną skrobką.
15.Z masy z mleka w proszku, wykonać dekoracje i przykleić odrobiną wody, do okrągłego stelażu z tej masy. Dekoracje wykonać wcześniej.
16.Farbki rozpuścić w paru kroplach alkoholu i pomalować dekoracje.
17.Tort udekorować, przygotowaną dekoracją. Z pozostawionego kremu z tynku, zrobić rozetki na dole i górze tortu. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze