Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy dla dzieci. Tort z biszkoptem i kremem z Nutellą. Nasączony Nutellą i obtynkowany masą też z Nutellą. Tort z dripem i różnymi słodyczami. Tort zrobiłam na przyjęcie urodzinowe w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -1 łyżka nutelli
    -150 ml. wody

    KREM Z NUTELLĄ:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -230 g. Nutelli
    -35 g. żelatyny
    -150 ml. wody

    TYNK:
    -200 g. masła
    -100 g. Nutelli

    DRIP- CAKE:
    -200 g. białej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE:
    -batoniki
    -czekoladki
    -wafelki
    -żelki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tort z kremem Tort z biszkoptem

Tort urodzinowy nutellowy ze słodyczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 2. Spód biszkoptu włożyć do rantu.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 3. Nasączyć wcześniej rozpuszczoną Nutellą z przegotowaną gorącą wodą ale już ostudzoną.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Serki zmiksować z Nulellą, potem dolewaną stopniowo śmietanką do puszystego. Na koniec dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Połowę wylać do tortownicy. ( ŚPIESZYĆ SIĘ BO KREM SZYBKO TĘŻEJE )
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 5. Szybko przykryć środkowym blatem biszkoptowym, wcześniej nasączonym.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 6. Wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 7. Przykryć 3 blatem biszkoptowym, też wcześniej nasączonym po stronie przekrojenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 9. Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 10. tynk-Miękkie masło zmiksować z Nutellą o temperaturze pokojowej. Masą cienko posmarować i wygładzić cały tort. Na trochę schłodzić.
    Ponownie posmarować i wygładzić. Tort schłodzić w lodówce.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 11. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę w esy-floresy. Tort ponownie schłodzić.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 12. dekoracje- Tort udekorować słodyczami w/g własnej fantazji.
  • Tort urodzinowy Nutellowy ze słodyczami 13. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować