TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na urodziny z biszkoptem. Tort z masą truskawkową i kremem truskawkowo-serowym.Obłożony czekoladowym ganaszem. Tort z dekoracją czekoladowych kwiatów i truskawek.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa truskawkowa:
    -700 g.truskawek(można mrożonych)
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka wody do truskawek
    -2 budynie śmietankowe
    -1 szklanka wody do rozmieszania budyni
    -1 galaretka truskawkowa

    krem truskawkowo-serowy:
    -500 g. truskawek(można mrożonych)
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu truskawkowego
    -250 g. serka mascarpone
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    ganasz czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -4 gorzkich czekolad-400 g.

    kwiaty czekoladowe:
    -1 deserowa polewa czekoladowa
    -1 biała polewa czekoladowa
    -perełki cukrowe

    kilka świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. Po przestygnięciu kroimy na trzy krążki.
  • spód 2. Spód układamy w tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • mus 3. masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko lub rozgnieść tłuczkiem od ziemniaków.
  • masa 4. Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
  • krem 5. krem-Truskawki zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dodać mus truskawkowy. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Połowę wylać na masę truskawkową.
  • 2 blat 6. Przykryć drugim blatem.
  • krem 7. Wylać resztę kremu, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
  • 3 blat 8. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • przed obłożeniem 9. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
  • ganasz 10. ganasz -Nad parą rozpuścić czekolady(połamane w kostkach) w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganaszu.
  • robienie płatków kwiatowych 11. kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i dwa rożki z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.
  • formowanie płatków 12. Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków. Z drugim kolorem postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
  • formowanie kwiatów 13. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.
  • formowanie kwiatów 14. W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami.
  • złocenie kwiatów 15. Suchą złotą jadalną farbką pomalować kwiatki.
  • dekorowanie 16. Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie.
  • dekorowanie 17. Dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować