Tort truskawkowo orzechowy

5 (1 ocen)

  • 6 godz.

Tort z moimi ulubionymi truskawkami i nuta orzechową. Lekki , puszysty polecam bo szybko znika

  • 6 godz.

Składniki:


  • biszkopt:
    7 jaj średnich
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 czubate łyżki tartych orzechów laskowych

    masa truskawkowa:

    40 dkg truskawek
    200 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany kremówki
    1 śmietan fix

    masa na obłożenie tortu:
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    barwnik czerwony

    dekoracje:
    1 galaretka truskawkowa
    5 truskawek

    poncz:
    1 szklanka wody
    1 cytryna
    3 łyżki spirytusu

    przełożenie:
    1/2 szklanki frużeliny truskawkowej
    5 łyżek orzechów tartych laskowych
    15 dkg truskawek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowo orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt upieczony 1. Biszkopt:
    Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo razem z orzechami tartymi. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na około 35-45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
  • poduszeczki truskawkowe 2. Dekoracja galaretki:
    Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. Kiedy ostygnie przelewam do woreczka na kostki do lodów. Po stężeniu wkładam cały worek na 4 sekundy do gorącej wody. Ułatwi to nam wyjęcie galaretek.Worek nacinam wzdłuż każdego rzędu i galaretki same wyjdą.
  • galaretka z truskawek 3. Masa truskawkowa:
    Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem dodaję cukier puder. Żelatyną namaczam w 1 łyżce zimnej wody, następnie rozpuszczam ją dodając 4 łyżki gorącej wody. Żelatynę studzę i jeszcze płynną wlewam do truskawek. Wstawiam do lodówki żeby masa trochę się stężała.
  • krem truskawkowy 4. Śmietanę krmówkę ubijam na sztywo i dodaję do niej lekko tężejąca masę truskawkową.
  • biszkopt przełożony kremem 5. Masa śmietanowa:
    Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę dodaję cukier puder i ubijam na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaję śmietan fix.


    Masa na obłożenie tortu:

    Do miski wlewam śmietanę dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno, dodaję barwnik spożywczy.

    Poncz:
    Do zimniej przegotowane wody 250 ml wlewam sok z cytryny i dodaję spirytus.

    Biszkopt upieczony kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, układam blat w formie w której biszkopt się piekł spinam ją, i wylewam masę truskawkową lekko tężejącą. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjmuję z formy układam na talerzu do tortu, układam drugi blat, nasączam ponczem, smaruję frużeliną truskawkową, układam truskawki połówki, wylewam masę śmietanowa, układam trzeci blat. Tort smaruję masą różową, boki także. Część kremu zostawia na dekoracje które robię szprycą. Układam truskawki, galaretki, boki obsypuję orzechami tartymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować