Tort orzechowy

  • wyświetlono: 11364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 49 |
  • polecenia: 0

Tort robiłam na złote gody. Stąd taka właśnie dekoracja.

Jaga85

Składniki

Wkładka orzechowa ( przepis na jeden blat):
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- 2 płaskie łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 14 dag orzechów mielonych,
- Szczypta proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
- 15-20 dag orzechów,
- 1,3 litry mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 6 żółtek,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki tortowej

- 3 kostki masła


Masa na dekorację:
- 2 kostki masła,
- 0,7 litry mleka
- 3 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 budynie waniliowe
- cukier do smaku ( około 3-4 łyżki)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • Tort orzechowy1. Wkładka orzechowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, Następnie dokładamy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Całość mieszamy z wymieszanymi wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką tartą). Przelewamy na blaszkę ( 24x36 cm) i pieczemy 20 min w 180°C.

    W ten sposób należy upiec 4 takie blaty.
  • Tort orzechowy2. Masa: Orzechy pokroić drobno. Zalać je połową mleka, dodać cukier i chwilę pogotować, aby orzechy dobrze się „sparzyły”. Do reszty mleka dodać budynie, mąkę, żółtka. Wymieszać dokładnie. Tą mieszaniną zalać gotujące mleko z orzechami. Ugotować budyń. Do jeszcze ciepłego wtłoczyć jedną kostkę masła. Ostudzić.

    Utrzeć pozostałe 2 kostki masła. Dodawać stopniowo do nich ostudzony budyń. Do całości dodajemy alkohol ( około 1 kieliszek).
  • 3. Przełożenie tortu:
    Wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, dekoracja.
    W trakcie przekładania dodatkowo można naponczować blaty orzechowe. Ja zaparzam zawsze kawę rozpuszczalną , słodzę i dodaje do przestudzonej spirytus. Potrzeba około 5 łyżek ponczu na każdy blat.
  • 4. Masa na dekorację:
    Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę ,budyń, żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem.

    Białą masą obtaczamy tort (boki oraz wierzch). Pozostałą ilość dzielimy na 3 części. Dwie większe porcje i jedną mniejszą na listki.
    Do jednej części dokładamy zaparzoną kawę- wykonujemy nią plecionkę wokół. Do drugiej części dokładamy żółty barwnik. Za pomocą worka cukierniczego i specjalnej końcówki wykonujemy róże.
    Do trzeciej, najmniejszej porcji masy dokładamy zaparzone kakao. Wykonujemy listki.
    Boki tortu obsypujemy mielonymi orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortorzechy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy

Dodane przez: ewiczka2304

Tort orzechowy

Zaletą tego tortu jest duża ilość...

image-1ccy8ws

Dodane przez: Mniam1

Tort orzechowy z kawą

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Kruchy tort orzechowo - kawowy

Tort wykonałam na swoje imieniny...

Tort orzechowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort orzechowy

Upiekłam tort na przyjęcie z okazji...

Tort orzechowo – makowy

Dodane przez: Jaga85

Tort orzechowo – makowy

Osobiście ten tort smakuje mi najbardziej...

image-10hij12

Dodane przez: ania716

Tort orzechowy

Idealne ciasto na święta ale także...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE