Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładka orzechowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, Następnie dokładamy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Całość mieszamy z wymieszanymi wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką tartą). Przelewamy na blaszkę ( 24x36 cm) i pieczemy 20 min w 180°C.
W ten sposób należy upiec 4 takie blaty.
2.Masa: Orzechy pokroić drobno. Zalać je połową mleka, dodać cukier i chwilę pogotować, aby orzechy dobrze się „sparzyły”. Do reszty mleka dodać budynie, mąkę, żółtka. Wymieszać dokładnie. Tą mieszaniną zalać gotujące mleko z orzechami. Ugotować budyń. Do jeszcze ciepłego wtłoczyć jedną kostkę masła. Ostudzić.
Utrzeć pozostałe 2 kostki masła. Dodawać stopniowo do nich ostudzony budyń. Do całości dodajemy alkohol ( około 1 kieliszek).
3.Przełożenie tortu:
Wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, dekoracja.
W trakcie przekładania dodatkowo można naponczować blaty orzechowe. Ja zaparzam zawsze kawę rozpuszczalną , słodzę i dodaje do przestudzonej spirytus. Potrzeba około 5 łyżek ponczu na każdy blat.
4.Masa na dekorację:
Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę ,budyń, żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem.
Białą masą obtaczamy tort (boki oraz wierzch). Pozostałą ilość dzielimy na 3 części. Dwie większe porcje i jedną mniejszą na listki.
Do jednej części dokładamy zaparzoną kawę- wykonujemy nią plecionkę wokół. Do drugiej części dokładamy żółty barwnik. Za pomocą worka cukierniczego i specjalnej końcówki wykonujemy róże.
Do trzeciej, najmniejszej porcji masy dokładamy zaparzone kakao. Wykonujemy listki.
Boki tortu obsypujemy mielonymi orzechami.
Komentarze