Tort orzechowy

4.5 (189 ocen)

Tort robiłam na złote gody. Stąd taka właśnie dekoracja.

Składniki:

  • Wkładka orzechowa ( przepis na jeden blat):
    - 4 jajka,
    - 1 łyżka mąki krupczatki,
    - 2 płaskie łyżki bułki tartej,
    - 4 łyżki cukru kryształu,
    - 14 dag orzechów mielonych,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    - 15-20 dag orzechów,
    - 1,3 litry mleka,
    - 5 łyżek cukru,
    - 6 żółtek,
    - 2 budynie śmietankowe,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej

    - 3 kostki masła


    Masa na dekorację:
    - 2 kostki masła,
    - 0,7 litry mleka
    - 3 żółtka,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 budynie waniliowe
    - cukier do smaku ( około 3-4 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort orzechowy 1. Wkładka orzechowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, Następnie dokładamy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Całość mieszamy z wymieszanymi wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechami, proszkiem i bułką tartą). Przelewamy na blaszkę ( 24x36 cm) i pieczemy 20 min w 180°C.

    W ten sposób należy upiec 4 takie blaty.
  • Tort orzechowy 2. Masa: Orzechy pokroić drobno. Zalać je połową mleka, dodać cukier i chwilę pogotować, aby orzechy dobrze się „sparzyły”. Do reszty mleka dodać budynie, mąkę, żółtka. Wymieszać dokładnie. Tą mieszaniną zalać gotujące mleko z orzechami. Ugotować budyń. Do jeszcze ciepłego wtłoczyć jedną kostkę masła. Ostudzić.

    Utrzeć pozostałe 2 kostki masła. Dodawać stopniowo do nich ostudzony budyń. Do całości dodajemy alkohol ( około 1 kieliszek).
  • 3. Przełożenie tortu:
    Wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, masa, wkładka orzechowa, dekoracja.
    W trakcie przekładania dodatkowo można naponczować blaty orzechowe. Ja zaparzam zawsze kawę rozpuszczalną , słodzę i dodaje do przestudzonej spirytus. Potrzeba około 5 łyżek ponczu na każdy blat.
  • 4. Masa na dekorację:
    Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę ,budyń, żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.

    Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem.

    Białą masą obtaczamy tort (boki oraz wierzch). Pozostałą ilość dzielimy na 3 części. Dwie większe porcje i jedną mniejszą na listki.
    Do jednej części dokładamy zaparzoną kawę- wykonujemy nią plecionkę wokół. Do drugiej części dokładamy żółty barwnik. Za pomocą worka cukierniczego i specjalnej końcówki wykonujemy róże.
    Do trzeciej, najmniejszej porcji masy dokładamy zaparzone kakao. Wykonujemy listki.
    Boki tortu obsypujemy mielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować