1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Jajka sparzamy wrzątkiem, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Żółtka ucieramy z serkiem mascarpone, ucierając dodajemy po łyżce masy białkowej, na końcu dodajemy amaretto. Kawę mieszamy z amaretto, nasączamy pierwszy biszkopt, wykładamy 1/3 część kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy 1/3 część kremu, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki, biszkoptami obkładamy boki, obwiązujemy wstążką. Wierzch posypujemy kakako i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem dekorujemy malinami.
Porady
Tort najlepiej obsyp kakaem i wiórkami czekoladowymi przed pobaniem.
Komentarze